the Hope of Survivors the Hope of Survivors

Eşti o victimă?

VictimPASTORUL MEU SPUNE CĂ ÎI PASĂ DE MINE, CĂ MĂ IUBEŞTE ŞI CĂ MĂ POATE AJUTA! ESTE ACESTA UN LUCRU RĂU? SUNT ATÂT DE DERUTATĂ!

La prima vedere acest concept poate părea străin şi probabil atât de extrem încât cineva ar fi ispitit să creadă că nu există aproape nici un motiv să aduci în discuţie un astfel de subiect. Însă fie că eşti sau nu de acord, mult prea multe femei au căzut pradă avansurilor seducătoare ale unui bărbat ce părea atât de atent şi de interesat de binele ei, fiind in acelasi timp pastorul şi liderul ei spiritual.

Aproape sigur, unul dintre principalele motive pentru care această problemă este atât de răspândită poate fi găsit în relaţia dintre pastor şi membrii bisericii sale. Unul din punctele cele mai sensibile cu care sunt confruntate femeile, şi uneori bărbaţii, din partea unui pastor este ceea ce poate fi descris ca „încredere oarbă”. Această formă de încredere este deseori acordată fără rezerve şi se bazează pe premisa că un pastor este un om al lui Dumnezeu şi, fără excepţie, este cinstit şi va face tot ce este în beneficiul membrilor şi bisericii sale. La urma urmei el este păstorul, de la care aşteptăm să se îngrijească şi să-şi protejeze oile.

Chiar şi atunci când graniţele comportamentului decent sunt încălcate, poate fi foarte dificil să distingi clar ceea ce s-a întâmplat de fapt. Simtamintele unei femei pot sa-i transmita semnale de avertizare, dar ea nu-şi poate imagina un pastor acţionând în acest fel. Ea îşi va spune că nu a perceput corect ceea ce se întâmplă de fapt. Cu siguranţă ea este cea care greşeşte; cu siguranţă pastorul nu ar spune sau face acel lucru.

Pentru a complica lucrurile şi mai mult, când un pastor începe să-şi împărtăşească simţămintele şi problemele cu alte femei, răspunsul natural va fi unul empatic şi, în persoanele care sunt mai grijulii de fel, se va naşte dorinţa copleşitoare de a ajuta, linişti sau de a rezolva problemele din viaţa pastorului. Odată ce această legătură emoţională nepotrivită s-a produs, pastorul poate să înceapă să creeze în mod subtil rupturi în viaţa personală a acelei femei, uneori creând probleme în căsătoria ei, apoi interpretând Scriptura pentru a încuraja sau justifica comportamentul său greşit.

NU NE IARTĂ DUMNEZEU CÂND GREŞIM?

Deşi uimitor, o justificare extrem de des folosită în dreptul acţiunilor pastorilor agresori vine direct din Biblie. Istoria păcatului lui David cu Batşeba este prezentat într-o manieră romantică şi folosit pentru a justifica o relaţie imorală. Pastorul va concluziona că, din moment ce Dumnezeu l-a iertat pe David şi l-a numit „om după inima Sa”, Dumnezeu va trece cu vederea şi această relaţie. Şi, „din moment ce eu sunt omul lui Dumnezeu”, El va binecuvânta şi unirea noastră aşa cum a făcut şi cu David şi Batşeba.

În mod ironic, ei pierd din vedere partea cea mai importantă: David s-a pocăit din toată inima de crima şi adulterul comis. El l-a rugat pe Dumnezeu să-l ierte pentru a nu înfrunta nepocăit consecinţele păcatului său. (Vezi Psalmi 51.) David a pierdut patru copii şi respectul poporului său. Acţiunile sale au atras după ele consecinţe teribile, distrugere şi durere secole la rând. Amintirea acţiunilor lui David este păstrată ca o avertizare pentru toţi cei ce ar fi ispitiţi să-i calce pe urme şi nu ca o justificare pentru un comportament păcătos. „Cine zice: „Îl cunosc”, şi nu păzeşte poruncile Lui, este un mincinos, şi adevărul nu este în el.” 1 Ioan 2,4.

DIN CE CAUZĂ SUNT ATÂT DE VULNERABILĂ?

O femeie care a fost abuzată în trecut sau a suferit un alt eveniment devastant în viaţa ei poate fi extrem de vulnerabilă emoţional. Nevindecate şi nevegheate, rănile din trecut pot deveni ţinte uşoare pentru un pastor ce încalcă normele legale. În timp ce nu toţi pastorii care sunt implicaţi în acest gen de comportament inadecvat urmăresc în mod voit o victimă, mulţi din cei ce practică acest comportament au învăţat cum să găsească şi să exploateze femeile cele mai vulnerabile. Ţi se pare că el te înţelege mai bine decât oricine altcineva, sau că aveţi atât de multe lucruri în comun. Şi asta nu din cauză că el este atât de „asemănător” cu tine ci, mai degrabă, pentru că femeile vulnerabile au în comun un anumit comportament ce poate fi uşor de recunoscut şi manipulat.

VictimPASTORUL MEU ÎMI SPUNE CĂ MĂ IUBEŞTE.

Chiar dacă îţi spune că nu a mai simţit acest lucru niciodată mai înainte şi că nu poate să trăiască fără tine, simpla conexiune emoţională nu poate fi numită dragoste. Dragostea este o decizie, o alegere, un principiu. Venind de la el, aceste cuvinte în sens romantic nu pot fi niciodată adevărate, corecte. Adevărata dragoste vine numai de la Dumnezeu, şi nu se bazează pe emoţii confuze care ne pot conduce să călcăm Cuvântul Său. Dacă pastorul vrea într-adevăr să te ajute, nicidată nu te va răni dorind să aibă o relaţie intimă cu implicaţie fizică. Nici o relaţie adevărată de dragoste nu se bazează pe minciună, adulter sau înşelăciune.

Aminteşte-ţi, ai căutat sfatul său pentru că ai considerat că te poate ajuta. Nu te-ai dus la el pentru a căuta „o relaţie”. Dincolo de problemele tale, acum porţi şi povara problemelor lui. Acesta este lucrul care face abuzul pastoral atât de distructiv. Aminteşte-ţi: el este primul responsabil, nu tu.

CUM AŞ PUTEA SĂ O IAU DE LA CAPĂT?

Începe prin a te ruga şi a-I cere iertare lui Dumnezeu pentru păcatele tale şi să te ajute să cunoşti adevărul. Roagă-L pe El să te vindece emoţional, spiritual şi fizic, şi să te ajute să birui slăbiciunile şi durerea. Cuvântului lui Dumnezeu ne-a făgăduit: „Tot ce veţi cere cu credinţă, prin rugăciune, veţi primi.” (Matei 21,22). El îţi va oferi cu bucurie tot ceea ce-i ceri (potrivit cu voia Lui) şi chiar mai mult! El este mai mult decât doritor şi poate să îţi reînoiască inima şi să-ţi ofere un nou început. Găseşte un consilier creştin, ai încredere în soţul tău, spune bisericii, sau stai de vorbă cu un prieten de încredere.

M-A AMENINŢAT CĂ SE SINUCIDE DACĂ ÎNCHEI „RELAŢIA”. CE SĂ FAC?

Această capcană este doar o altă formă de manipulare. Spune-i că nu eşti responsabilă pentru acţiunile lui—nu contează ce decide să facă. Aminteşte-ţi, nu tu i-ai făcut acest lucru; el este cel care a iniţiat. Este timpul să ştie adevărul!

      
        Clarificări Copyright © 2010-2018. Toate drepturile rezervate.