the Hope of Survivors the Hope of Survivors

Eşti Pastor?

PastorEA ARE CEVA SPECIAL. ESTE RĂU? POATE FI BINE?

În lucrarea de slujire vei fi chemat să conduci, să îndrumi şi să îndrepţi multe suflete rănite spre singura Sursă de vindecare. Unele din aceste persoane vor fi femei care te vor respecta şi te vor considera a fi un bărbat blând, un om al lui Dumnezeu care se îngrijeşte de ele şi care le ajută în problemele foarte dificile. Pentru că au încredere în tine, în mod natural vor începe să se deschidă şi să-şi împărtăşească cu tine cele mai profunde gânduri şi simţăminte. Odată ce acest lucru se întâmplă, relaţia capătă o nouă dimensiune, una care crează între voi o conexiune specială care nu ar fi avut loc în afara acestei relaţii profesionale. Este responsabilitatea ta să nu abuzezi niciodată de această încredere.

Problema apare în momentul în care descoperi că eşti atras fizic de enoriaşul/persoana pe care o consiliezi. Ea are nevoie de îndrumare şi, pe măsură ce înţelegerea ta cu privire la problemele şi personalitatea ei unică creşte, vei începe să crezi că o poţi ajuta cu adevărat. Sub conducerea Duhului Sfânt, vei afla într-adevăr calea spre vindecare, dar ai grijă să păstrezi limitele de siguranţă din jurul acestei relaţii pentru ca acest drum să nu devină o cale spre distrugere.

Dacă respectul tău faţă de ea face loc admiraţiei pentru frumuseţea ei fizică atunci te afli pe un teritoriu periculos. Odată ce sentimentele tale au trecut de la grija autentică la dorinţa după intimitate, ai nevoie să faci un pas înapoi şi să evaluezi cu atenţie direcţia spre care te îndrepţi. Chiar dacă au fost făcuţi paşi importanţi spre vindecare, continuarea acestei relaţii şi riscul unui abuz prin violarea acestei încrederi sacre presupune un risc mult prea mare. Opreşte-te şi recomandă-i un consilier calificat înainte de a fi prea târziu. Dacă începi să-i faci avansuri, ea nu va mai putea avea niciodată încredere în tine.

Nu contează cât de mult o admiri sau o doreşti, nu este soţia ta şi nu este pentru tine. Nu-ţi împărtăşi niciodată simţămintele tale faţă de ea şi nu încerca să o convingi că este în vreun fel voinţa lui Dumnezeu ca voi să fiţi împreună. Dacă faci lucrul acesta, păcătuieşti cu bună ştiinţă, pretinzând că eşti un om al lui Dumnezeu, şi aceasta este o denaturare a adevărului.

Când cineva se îndepărtează de Dumnezeu în felul acesta, de cele mai multe ori el/ea nu se mai întoarce niciodată. Chiar vrei să faci acest pas? Vrei sa faci pe altul sa cada?

Ca pastor, ai resposnabilitatea sacră de a susţine standardul integrităţii cât mai sus. „Fraţii mei, să nu fiţi mulţi învăţători, căci ştiţi că vom primi o judecată mai aspră.” Iacov 3,1.

Unii pastori simt că ei sunt excepţia de la regulă. Lucrarea lor poate avea succes şi ei asociază succesul şi binecuvântarea lui Dumnezeu cu „ceva special” în ei înşişi. Ei se înşeală singuri crezând că Dumnezeu va trece cu vederea aparentele lor „mici” indiscreţii, încercând să se convingă singuri că binele pe care-l fac pentru împărăţia Sa compensează de departe posibilele pierderi dacă „micile lor greşeli” devin cunoscute. Orbiţi de păcat, se aruncă cu nesăbuinţă înainte pe calea cea fără întoarcere.

Dumnezeu are aşteptări mai mari de la tine pentru că tu Îl reprezinţi înaintea bisericii. El nu priveşte cu uşurinţă acest gen de păcat şi nici tu nu ar trebui să faci acest lucru.

NU M-AM SIMŢIT NICIODATĂ IUBIT CA ACUM. Este neînţelept să spui asemenea lucruri, chiar dacă crezi că te simţi astfel. În această situaţie, este vorba de o formă de manipulare şi control. Spunând aceste lucruri, nu vei face nimic altceva decât să o adânceşti şi mai mult în confuzie. Ea are nevoie de ajutor; nu-i trăda încrederea.
Nu contează cum te simţi, spunându-i aceste cuvinte nu vei rosti niciodată adevărul!

DAR SUNT ATÂT DE FERICIT!

Deşi Dumnezeu doreşte să fii fericit, o relaţie imorală nu este în concordanţă cu Cuvântul sau cu voia Sa. Păcătuind în felul acesta, vei pierde respectul pentru tot restul vieţii şi misiunea sacră la care ai fost chemat de Dumnezeu. Tu eşti păstorul turmei Lui şi, ca păstor, trebuie să porţi de grijă tuturor oilor Sale. Te rog, nu te transforma într-un lup în haine de oaie.

SOŢUL EI NU O TRATEAZĂ AŞA CUM AR MERITA. EU POT FACE LUCRUL ACESTA.

Chiar dacă acest lucru pare adevărat, este el advărat? Cum ai putea vreodată să ai o adevărată relaţie de dragoste cu ea dacă o zideşti pe minciuni, adulter şi înşelăciune?

Încurajând separarea în căsătoria ei aduce în loc de vinecare violarea un legământ sacru pe care tu, ca pastor, ai promis să-l respecţi. Responsabilitatea ta este să ajuţi la ridicarea şi la ocrotirea căsătoriei lor.

Chiar dacă ea ar fi în stare să-şi lase soţul pentru tine, cum ar putea să aibă încredere în tine, cunoscându-ţi caracterul duplicitar?

PAŞI PENTRU A EVITA CĂDEREA ÎN PĂCAT:

1. Găseşte-ţi un partener faţă de care să fii răspunzător şi împărtăşeşte-i în mod cinstit punctele tale vulnerabile.
2. Lasă uşa de la birou deschisă şi fereastra acesteia neacoperită.
3. Lasă ca persoana consiliată să stea întotdeauna dincolo de birou, acesta slujind ca o barieră de protecţie.
4. Evită chiar şi contactul fizic întâmplător.
5. Consiliază doar cuplurile sau persoanele de acelaţi sex.
6. Nu te considera niciodată invincibil. În mijlocul unor circumstanţe nefavorabile, orice pastor este predispus la ispită, şi la abuzul de putere.

PenPastortru a aşeza aceste lucruri în perspectivă, gândeşte-te la următorul lucru: presupune că un medic ar hotărî că este spre cel mai mare beneficiu al său material să dea unui pacient un tratament care mai degrabă să-l menţină mereu bolnav, decât să-l vindece. Este evident cât de rău ar fi lucrul acesta.

O situaţie similară creată între pastor şi enoriaş este mai greu de observat pentru că implică atât sentimentele şi emoţiile, cât şi latura spirituală. Când o femeie caută îndrumare spirituală la pastorul ei, şi el suceşte adevărul pentru a profita de ea atât emoţional cât şi fizic, cum am putea numi acest lucru altfel decât abuz?

Se crede de obicei că femeia se ţine după pastor. Ea pare să fie atrasă de el pentru putearea pe care o are, îl seduce, şi-l face să „cadă”.

Într-adevăr, o femeie poate fi atrasă de puterea unui anume pastor, dar se ridică o întrebare importantă: S-ar mai ţine după el, dacă nu ar fi pastor? Evidenţele spun că nu este cazul. Însă, dacă acesta este adevărul, pastorul trebuie să recunoască faptul că poziţia sa de autoritate spirituală reprezintă principalul motiv pentru care o femeie este atrasă către el şi, în afara acestui rol, el nu ar reprezenta o posibilă „ţintă”. Dar, dincolo de acest set de circumstanţe, încă rămâne valabil faptul că pastorul sau liderul spiritual trebuie să fie cel care să păstreze limite sănătoase adecvate şi sigure faţă de enoriaşii lui în toate împrejurările.

PÂNĂ LA URMĂ PASTORUL ESTE ŞI EL OM.

Toţi facem greşeli. De ce ar fi acesta un caz diferit? Dacă un consilier profesionist sau un terapist ajunge să aibă legături intime cu unul din clienţii săi, acest lucru reprezintă un act pasibil de pedeapsă penală. Urmările presupun pierderea dreptului de a profesa şi ani de detenţie. Acelaşi lucru este valabil şi în relaţiile medic – pacient sau profesor – student. Acest comportament este împotriva codului etic profesional şi, în unele situaţii, împotriva legilor statului. Cu cât mai mare este însă ofensa adusă de un pastor care nu numai că deţine putere şi autoritate spirituală, dar mai este şi chemat să menţină un grad înalt de responsabilitate datorită slujbei sacre pe care o îndeplineşte şi Celui pe care-L reprezintă! Este o crimă spirituală de cel mai înalt grad. O astfel de greşeală săvârşită de cel care-L reprezintă pe Mântuitorul lumii nu poate fi aşezată pe acelaşi nivel cu aceea a unei persoane care nu a primit această chemare, şi nu deţine această poziţie sau experienţă. Dumnezeu cere ca reprezentanţii Săi să atingă un standard mai înalt şi mai sfânt. Un pastor nu este „un simplu om”. El este chemat de Dumnezeu să-L reprezinte pe Hristos în faţa copiilor Săi. (2 Corinteni 5,20.)

Mulţi oameni cred în mod greşit că atunci când un pastor sau un membru al bisericii devine implicat într-o relaţie intimă cu un membru al bisericii pe care o slujeşte, aceasta este doar o „aventură”.

Nimic mai greşit decât aceasta!

„Când pastorii profită astfel de încrederea pe care oamenii şi-o pun în ei şi conduc în felul acesta sufletele la ruină, se fac cu atât mai vinovaţi decât păcătosul de rând, cu cât chemarea lor este mai înaltă.” Mărturii pentru biserică, Vol. 5.

CUNOŞTI SEMNALELE DE AVERTIZARE?

1. Ca pastor, aştepţi cu nerăbdare o întâlnire cu o anumită persoană pe care o consiliezi mai mult decât altele? De ce?
2. Începi să-ţi imaginezi anumite lucruri despre o anumită persoană consiliată, întrebându-te „ce-ar fi dacă...” cu privire la disponibilitatea ei?
3. Te întâlneşti cu o anume persoană pe care o consiliezi în alte ocazii decât cele programate? În locuri neobisnuite?
4. Îţi sfârşeşti şedinţele la timp sau îi oferi enoriaşei consiliate mai mult timp? Sau îţi programezi întâlnirile „fără limită”?
5. Îţi împărtăşeşti programul de vizite şi consiliere cu soţia şi/sau secretara ta (bineînţeles, fără a trăda încrederea)?

A fi responsabil faţă de cineva nu este numai un lucru de mare valoare, ci chiar ceva indispensabil.

Notă: Abuzul nu este întotdeauna iniţiat de pastori. Acelaşi principiu se aplică oricărei persoane care deţine un rol spiritual de autoritate (prezbiter, diacon, profesor etc.), fie că este angajat oficial de biserică sau lucrează ca voluntar.

      
        Clarificări Copyright © 2010-2018. Toate drepturile rezervate.